Tarbijahindadest oktoobris

Aastane hinnatõus aeglustus oktoobris tuntavalt: kui septembris oli näitaja 5,2%, siis oktoobris vaid 4,4%. Muidugi tuleb kõige pealt tähele panna, et  eelmise aasta sügisel algas järsk hinnakasvu kiirenemine: augusti 2,9% aastane kasv asendus detsembriks juba 5,7% kasvuga. Seega toimub praegu osaliselt hinnatõusu aeglustumine tänu eelmisel aastal loodud kõrgemale hinnatasemele.

Positiivsena tuleb kindlasti märkida oktoobris tuntavalt odavnenud toidukaupu – 1,1% hinnalangus kuus tähendas seda, et aastane kasv kukkus 9,3%-lt 6%-le. Samas ülejäänud kaubagruppide puhul tuleb märkida, et valdavalt osutus hinnatõus oodatust suuremaks või tavapärane kuine langus prognoositust tagasihoidlikumaks.

Hindade liikumisi mõjutab – nagu tavaliselt – ühelt poolt välisturg ja teisalt siseturg. Välisturul on hinnasurved nõrgenemas: erinevalt eelmisest aastast pole olulisi hinnahüppeid toimunud, hiljuti on täheldatud hoopis mõningate toidukaupade ja kütuste odavnemist. Sisenõudlus on nõrk – ka see peaks hinnatõusu tuntavalt aeglustama. Samas on administratiivsed tegurid endiselt ootamatult tugevad ja konkurentsialased vajakajäämised välistavad olulisema hinnalanguse.

Siiski võib arvata, et aasta lõpuks vajub aastane hinnakasv 3,6-3,8% kanti, mis tähendab, et terve 2011.aasta hinnatõusuks kujuneb umbes 5%. Järgmisel aastal peaks aga hinnatõus veelgi aeglustuma, kui just maailmas ei toimu midagi ebaharilikku või siseturul ei lükka remondi- ja ehitusbuum mõningaid hindu taas üles.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s