Jaanuari tarbijahindadest

Ootuspäraselt kiirenes hinnatõus aasta alguses. Statistikaameti teatel oli jaanuaris keskmine hinnatase detsembri omast 0,7% ja eelmise aasta jaanuari omast 4,5% kõrgem. Hinnatõusu kiirenemise põhjused olid ettearvatavad: mitmete kommunaalteenuste kallinemine (sj küte, gaas, elekter), transpordi (st kütuste) hinnatõus ja mõnevõrra tõusid ka toidukaupade hinnad. Hooajale kohaselt langesid rõivaste ja jalatsite hinnad. Üllatuse pakkusid hariduse hinnad, mis tõusid kuuga 4,1%. Tavaliselt on selles valdkonnas hinnatõus jäänud tagasihoidlikuks – varasem kõige suurem kasv oli 2008.aasta alguse 2,4%, tavaliselt 0,4-0,8% -, kuid ilmselt on kulude tõus ja eelarveline kitsikus sundinud ka selles valdkonnas hindu tavapärasest enam tõstma (siia alla kuuluvad ka lasteaiad).

Hinnatõus peaks siiski juba veebruaris aeglustuma: tõenäoliselt jääb aastane kasv siis veel 4% suuremaks, kuid järgmistel kuudel väheneb hinnatõus ja jõuab aprilliks-maiks 3,5% lähedusse, kuhu ta ilmselt ka suhteliselt pikalt paigale jääb (väikse kõikumisvõimalusega). Selline ootus on põhjendatud mõõdukalt kasvavast tarbijanõudlusest, mõningatest administratiivsetest hinnatõusudest ja kallinevatest kütustest, millele oma panuse annab ülemaailmselt kõrgena püsivad nafta hinnad. Viimase osas on määramatus kõige suurem: kui nõrk nõudlus Euroopas annaks põhjuse oodata väliste hinnasurvete nõrkust, siis mujal maailmas on nõudluse kasv endiselt küllaltki jõuline. Lisaks tuleb arvestada poliitiliste teguritega alates Iraani naftaembargost ja lõpetades võimalusega, et mõnest teisestki riigist võib nafta eksport peatuda või oluliselt väheneda. Euro nõrgenemine annaks samuti põhjust hindade tõusuks Eestis. Kui tõusevad ühed kütused hinnad (nt nafta), siis tõusevad varem või hiljem ka teiste kütuste hinnad. Eesti-siseselt tuleb arvestada võimalusega, et järjest suurema hulga metsa kasutamine soojus- ja elektrienergia tootmisel suurendab puidu hinda ja seega ka soojusenergia hinda.

Tuleb loota, et sel aastal ei oota meid eest järsud võnked toidukaupade hindades, või kui mõni neist kallineb, siis teine jälle langeb. [Ootangi juba, millal kohvi hind ka Eesti poodides allapoole nihkub.]

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s