Eesti majandusprognoos

Valmis on minu Eesti majandusprognoos pealkirjaga “Eesti majandus: välisriskidest tulenev määramatus on suur”. Mõningad osad on juba varem mingil viisil blogisse jõudnud. Huvilised võivad lahkelt ühendust võtta. Siin üksnes sissejuhtatus.

Sissejuhatus

Eesti majandus kasvab sel aastal 2,5-3% ja järgmisel aastal 3,5-4%. Võrreldes möödunud aastaga kasvab sisenõudluse panus majanduskasvu, sest välisturgude nõrgenemise kõrval on oodata sisetarbmises mõõdukat suurenemist, seda eelkõige investeeringute toel. Inflatsioon osutub sel aastal väliste tegurite tõttu suhteliselt suureks: tarbijahinnad peaksid kasvama keskmiselt 4%, kuid üldine hinnatõus jääb suure tõenäosusega tagasihoidlikumaks (umbes 3%). Jooksevkonto püsib endiselt ülejäägis, tööpuuds langeb, välisvõlg ja majapidamiste võlakoormus langevad ning riigieelarve jääb tõenäoliselt ülejääki.

Eesti majandust mõjutavad sel aastal eelkõige mitmed välisriskid, kuigi ka kodumaiseid ei tasu unustada. Välistest teguritest, mis Eesti majandust mõjutavad, tuleb kindlasti esikohale tõsta välisnõudluse kasvu vähenemist, kuid kohe selle järel asub oma mõjudega hinnatõusu surve. Sisemistest riskidest tuleb mainida eelkõige ettevõtete ja üldisemalt majanduse kohandumisvõimet ja võimalikku tugevat palgatõusu. 2013. aasta osas on üpris suur määramatus seotud elektrituru avamisega väiketarbijate, sealjuures majapidamiste jaoks.

Edasi ekspordist, inflatsioonist, maailmamajandusest hästi lühidalt, tööturust, tarbimisest ja investeeringutest, eelarvest ja üldisest tasakaalust.

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s