IRL andis alla, mina ei anna

Kordan FB postitust

Kokkuvõte koalitsiooni läbirääkimistest ja sellel nädalal toimunust:

 1. Panditulumaksu asemel tuleb laenumaks.
 2. Limonaadimaks jääb.
 3. Pakendimaksu praegu veel ei tule, kuid aasta pärast selgub.
 4. Ühise kuludeklaratsiooni summat suurendaakse pisut võrreldes seni plaanituga.
 5. Katteallikad on pudi-padi, maksuraha raiskamine jätkub, tulevikuvaade piirdub lähikuudega

Järeldused võttes arvesse ka muid selle nädala protsesse:

 1. Ainuke positiivne nihe paistab olevat pakendimaksu edasilükkamine. Selles osas on lootust, et ehk suudab valitsus aasta jooksul pakenditega seotud teemad sisuliselt selgeks teha. Lahenduse osas ei julge küll optimistlik olla – liialt vara, pealegi on viimased pool aastat näidanud, et see valitsus lahendab probleeme uusi probleeme tekitades.
 2. Ühisdeklaratsioonide laiendamine on kosmeetika, jätkakse kuludeklaratsiooniga ehk sisulist muutust ei toimu.
 3. Kuigi Seeder lubas, et uut maksu ei tule, ta siiski tuleb: laenumaks. Samavõrd tobe ja sobimatu.
 4. Ettevõtjate ja ekspertide sõnumi kuulmise ja sellest arusaamisega on koalitsioonil endiselt raskusi. Asju tehakse omaenese tarkusest. Eesti kirjandusklassikat lugenu teab hästi, kuhu see viib (viide: „Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola“).
 5. Eelarvepuudujääk jääb alles. Ehk valitsus tegutseb selle nimel, et Eesti jõuaks lähima paari aasta jooksul majanduskriisi.
 6. Kesk ja sotsid vajavad selgrootut ja põhimõttelagedat rahandusministrit – sellest ka nende kirglikud ja kiired kaitsekõned – ja nad säilitasid selle. Nad vajavad ka koalitsioonipartnerit, kes tagab hääletustel enamuse. Nad säilitasid selle andes järgi tühiasjades, kuid sundides IRLi leppima vasakpoolsete põhimõtetega. IRL ei suutnud end kehtestada, muudatused on kosmeetilised, mitte midagi sisulist pole. Ehk siis vasakpoolne eelarvepoliitika jätkub, kuna väidetavalt konservatiivne ja parempoolne erakond on selliste arengutega nõus.

Teeb kurvaks. Alati loodad ju, et äkki siiski tuleb mõistus koju, et äkki siiski leitakse üles see enda sisemine mina ja põhimõtted, millest on räägitud, et äkki siiski mõeldakse kaugemale järgmistest valimistest, et äkki siiski on Eesti saatus olulisem kui enda mõnus koht …

Erinevalt IRList mina küll alla ei anna ja usun, et on võimalik oma peaga mõtlevatele inimestele asju selgeks teha.